Přeskočit na obsah

Jak na domácí klíčení? Vše, co potřebujete vědět

Jak na domácí klíčení? Vše, co potřebujete vědět, abyste mohli začít.

Tak zdravé a zároveň tak chutné. Klíčení semen doma je pohodlný způsob, jak si zpestřit jídelníček, a zároveň je to příjemná činnost, kterou můžete dětem ukázat. Přestože se jedná o jednoduchý proces, má svá pravidla, která byste měli znát. Prozradíme vám, jak začít, na co si dát pozor a co všechno si můžete nechat doma vyklíčit.

Klíčky nebo mikrozelenina (microgreens) se stávají stále běžnější součástí jídelníčku a lze je i koupit v potravinách. Ale jako téměř u všeho, i tady platím že domácí jsou domácí. Výběr kvalitních semen, pozorování celého procesu klíčení na vlastní oči a následné vychutnávání plodů vaší trpělivosti a znalostí je lepší než nákup hotových klíčků, které k nám putovaly celé dny zabalené v plastu.

Klíčení a mikrozelenina – znáte rozdíl?

Mnoho lidí si plete jedlé klíčky a mikrozeleninu. V obou případech sledujeme proces přeměny semen na rostliny v prostředí s vysokou vlhkostí. Ale zatímco klíčení je první vývojovou fází vývoje rostlin, microgreens jsou již mladou verzí rostliny.

Zásadní rozdíl při pěstování je v tom, že při klíčení nepotřebujete substrát. Microgreens rostou v zemi a konzumuje se pouze nadzemní část mladé rostliny. Klíčky můžete také pěstovat v misce s trochou vody. Konzumují se většinou syrové a celé, semena a chutné výhonky rostliny. Jsou ideální například na chléb s máslem nebo do salátů.

Microgreens a klíčení
Mnoho lidí si plete klíčky a microgreens. Zatímco klíčení je první vývojovou fází vývoje rostlin, microgreens jsou již mladou verzí rostliny.

Co můžete naklíčit?

Můžete klíčit řadu semínek, vhodné jsou:

  • semena luštěnin: čočka, sójové boby, fazole mungo, černé fazole, zelený hrášek,
  • obiloviny: hnědá rýže, pohanka, amarant, quinoa a ovesné vločky,
  • zeleninové nebo listové klíčky: ředkvičky, brokolice, řepa, hořčice, jetel, řeřicha,
  • Ořechy a semena: klíčky mandlí, dýňových semínek, sezamových nebo slunečnicových semínek.

Zdravotní přínosy klíčení

Klíčením díky vodě a teplu dostává rostlina v krátké době obrovskou nálož prospěšných živin a rostlinných sloučenin. Naklíčená semena jsou bohatší na vitamíny a minerály než semena bez klíčků. Obsahují také vyšší množství bílkovin, antioxidantů a aminokyselin.

Vědci dokonce zjistili, že sekundární potraviny vyrobené z naklíčených semen obsahují mnohem více živin než potraviny vyrobené ze semen bez klíčků. Například tofu a sójové mléko vyrobené z naklíčených bobů obsahuje o 7–13 % více bílkovin, o 12–24 % méně tuku a o 56–81 % méně antinutrientů než tofu a sójové mléko vyrobené z nenaklíčených sójových bobů. Pro upřesnění: antinutrienty jsou přirozené složky rostlin, které snižují jejich nutriční hodnotu. Vyklíčením tak získáte výrazně nutričně hodnotnější verzi stejné rostliny.

Klíčky jsou navíc vynikající pro ty, co drží dietu. Mají nízký obsah kalorií.

Klíčení doma. Jak to udělat?
Takové dobroty z klíčků jíme u nás doma.

Jak klíčit?

Existuje mnoho způsobů, jak klíčit ječmen, pěstovat klíčky mungo nebo klíčit semena vaší oblíbené ředkvičky. Pro klíčení budete potřebovat pouze nádobu a semena pro klíčení. Nádoba může být také obyčejná miska s trochou navlhčené vaty. K tomu je však praktičtější pořídit si speciální nádobu určenou ke klíčení, nebo takzvanou sklenici na klíčení. V nich budete schopni udržovat správnou vlhkost a také je pohodlně sbírat před konzumací.

Toto je postup:

  • Pokud klíčíte luštěniny, vezměte je na začátku a odstraňte poškozená semena. Ano, je to tak trochu práce pro Popelku. Poté semena dobře propláchněte proudem vody v sítu.
  • Podle pokynů výrobce konkrétních semen může být nutné je namočit – to platí například pro ječmen, fazole mungo a ředkvičky. Měly by být namočené po dobu 8-12 hodin. Takovou řeřichu nebo rukolu není třeba namáčet.
  • Nádobu umístěte na světlé místo, ale buďte opatrní, nedávejte ji na přímé sluneční světlo. Vhodná pokojová teplota je 18 až 20 °C.
  • Proplachujte je 2 až 4krát denně, abyste získali dostatek vlhkosti a nedostali příliš mnoho vlhkosti. Klíčem je nenechat je vyschnout, ale také je nenechat v příliš velkém množství vody.
  • Semena klíčí různě dlouho, ale obvykle trvá 4 až 6 dní, než je nasbíráte a vychutnáte si je na talíři.

Nedělejte to při klíčení

Přestože jsou možnosti klíčení široké, ne vše lze vyklíčit. Pro klíčení nejsou vhodné ty druhy semen, které nasávají vodu a tvoří gelovitou hmotu. Typickým příkladem jsou chia semínka nebo len. Jiná semena jsou vyloženě nevhodná kvůli špatné stravitelnosti, například velké fazole. Používejte pouze semena určená ke klíčení, neexperimentujte. Některé rostliny mají semena obsahující toxiny. A rozhodně se nepokoušejte klíčit semena pro výsadbu! Mohou obsahovat pesticidy.

Věnujte také pozornost čistotě misky na klíčení – je třeba ji dobře umýt. Před zaléváním semen doporučujeme vodu filtrovat, abyste ji zbavili potenciálních patogenů. Během klíčení semena nevyhazujte, mohou začít plesnivět.

Jak vybrat správné klíčky?

Pokud budete při klíčení postupovat správně, budou pro vaše děti výbornou součástí jídelníčku, samozřejmě ve vhodném věku, kdy již běžně jedí zeleninu. Proto je výběr kvalitních semen obzvláště důležitý. Semena klíčků najdete v naší nabídce také v kategorii Zahrada. Vyzkoušejte lahodnou směs osvědčeného výrobce Moravoseed, která obsahuje mungo, vojtěšku, červené zelí a ředkvičky.

Garantujeme vám, že jakmile klíčky zařadíte do svého jídelníčku, už nikdy bez nich nebudete chtít být. Jsou skvělou možností, jak si ve svém bytě dopřát vlastní pěstovanou rostlinnou stravu plnou vitamínů a minerálů.

Použité zdroje

Raw Sprouts: Benefits and Potential Risks. https://www.healthline.com/nutrition/raw-sprouts

Total polyphenols and bioactivity of seeds and sprouts in several legumes. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23448441/

A review of phytochemistry, metabolite changes, and medicinal uses of the common food mung bean and its sprouts (Vigna radiata). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24438453/

Enhancement of attributes of cereals by germination and fermentation: a review. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24915317/

Impact of germination on flour, protein and starch characteristics of lentil (Lens culinari) and horsegram (Macrotyloma uniflorum L.) lines. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S002364381530092X

Glycine max (L.) Merr., Vigna radiata L. and Medicago sativa L. sprouts: A natural source of bioactive compounds. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S096399691200436X

Effect of germination on chemical, functional and nutritional characteristics of wheat, brown rice and triticale: a comparative study. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28370158/

Effect of sprouting of soybean on the chemical composition and quality of soymilk and tofu. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24803698/

Shop roku Mobake